Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Druhý dělostřelecký bál

Druhý a ještě lepší! Takový byl podle účastníků letošní dělostřelecký bál.  Loňská vydařená premiéra tak měla ještě vydařenější pokračování.
Dobová atmosféra vítala příchozí už před vstupem: očím hlídkující patroly po zuby ozbrojených vojáků neuteče ani myš. Stejně tak jako panáčku ohnivé vody a srdečnímu uvítání od sličných markytánek. Duch starých časů navozují kostýmy a historické oděvy. Nejen uniforem je všude plno, vedle klasických, hnědých s červenými výložkami rakouského polního dělostřelectva (na které jsou v Javorníku už zvyklí) jsou zde také uniformy pruské. To přijeli ze spřátelených jednotek ze Stříbrné Hory, Kladska a Nysy. A do toho elegantní dámy v dobových plesových šatech, až oči přecházejí.
Proměnu doznala i výzdoba sálu a předsálí. Že Javornická dělostřelecká garda není jen napoleonská doba, ale i středověk, připomínají pavézy a halapartny. Novověk a zašlou slávu c. a k. habsburské monarchie zase evokuje výzdoba sálu, které dominuje zbrusu nový prapor s charakteristickou rakouskou orlicí na žlutém poli (svůj křest si odbyl už loni na velké rekonstrukci bitvy u Slavkova). Na vstupním nádvoří zase vzbuzuje obdiv hostů plesu náš nablýskaný Wilhelm a historický (a stále funkční) žebřiňák, který se podařilo získat a rekonstruovat v loňském roce díky dotaci z Olomouckého kraje.
Tak jako loni, ani letos nevsadili naši organizátoři jen na muziku a tradiční tombolu, ale připravili celou řadu her a soutěží. Nechyběla ani „exotická třešinka na dortu“ v podobě vystoupení orientální tanečnice. O tom, že se i druhý dělostřelecký bál vydařil, svědčila všeobecná spokojenost a nadšené reakce zúčastněných.
Dík patří především štědrým sponzorům, díky nimž patřila letošní tombola k jedné z nejbohatších!

Za JDG napsala: Petruše

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr