Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Dělostřelecký trén na cestách a necestách do Slavkova

Po tradičním pochodu do Nysy se před Javornickou dělostřeleckou gardou objevila další výzva. Byla nám nabídnuta účast v pochodu na Slavkov dlouhém 113 kilometrů. Týden času se u našich gardistů podařilo vyšetřit Tondovi Klíčovi, Jarkovi Kovaříkovi (alias Medvědovi) a Martinovi Dopitovi. My ostatní můžeme jen závidět a doufat, že příští rok to vyjde i nám. Nedalo mi to a tak jsme u Dopitů dali dohromady následující článek.

Trasa pochodu kopírovala postup čtvrté Kolowratovy kolony před 205 lety. Po představení na zámku v Náměšti na Hané vyrazila na cestu celá kolona, která čítala jezdce, pěšáky a dělostřelce i s jejich trénem, směrem na jih.
V nedělním Prostějově čekaly spousty lidí. Akce na náměstí byla spojena s nadílkou. Probíhaly ukázky výcviku jezdectva, pěchoty a dělostřelectva. Poté se pokračovalo na Kralice na Hané. Tamní starosta nás večer ubytoval v pěkně vybavené tělocvičně a královsky nakrmil. Ráno proběhla ukázka a vystoupení pro děti z místní školy. Zápřah a odjezd směr Bedihošť,... Dohromady 28 km čerstvě napadeným sněhem po staré cestě podél dálnice.
Při vjezdu do Vyškova naši kolonu doprovázela městská policie. Tu najednou v protisměru zastavili cestáři se sypačem a kolona nekolona se šli pozdravit s lidmi, kteří putovali pěšmo v takovém nečase. Na na náměstí ve spolupráci s místními gymnazisty oblečenými v dobovém proběhla rekonstrukce osvobození Vyškova od Francouzů. Během ní proběhly potyčky jednotek i operace raněného Medvěda. Jako i v minulosti se projevily potíže s identifikací jednotek aneb jsi náš nebo ne. To vše pod taktovkou domácí jednotky "carské" armády. Celé vystoupení bylo zakončeno gulášovou hostinou.
V úterý za námi přijel pan Havrlant a přivezl půjčit koně Pedro. A díky tomu se mohlo pokračovat v plném zápřahu. K Juráškovi od Verešů přibyl druhý kůň a společně táhly vůz, k němuž se již připřihl i kanón. Mezi Hlubočanama a Kučerovem je kopec, odkud dle kroniky před 200 lety sledovali místní několikadenní proud vojska táhnoucí ke Slavkovu. Na tomto kopci proběhlo za slunečného počasí další zastavení spojené s opékáním, svařákem atd. Následovalo osvobození Kučerova. Za osvobození od Francouzů se starosta odměnil vojsku vepřovými hody. Po tomto odpočinku následovala nejhorší etapa celého tažení.
Čtvrtá etapa z Kučerova do Heršpic se stala známou jako "pochod smrti". Od rána zataženo, větrná smršť, fujavice a hromady sněhu na cestě. Od Kučerova směrem na Letonice šel pochod polňačkou skrz ptačí rezervaci Větrník (název vskutku příhodný) zakrytou metrovou vrstvou sněhu. Koně mazali jak čerti. Hluboký sníh do kolen jim nevadil, ale s ledem na cestě si poradit nedovedly. Chlapi je museli následovat projetou brázdou bez kloubouků. Ty totiž po prvním zadutí větru a následné honičce po polích putovaly do vozu. Vousáči díky námraze připomínali polárníky. Před Heršpicemi krásná veterinářka Markétka ubytovala koně na ekofarmě Jalový dvůr. Na tomto ranči skrytém na konci údolí jsme druhý den ráno potkali ráj. V nedalekých Heršpicích ve sněhu a větru následovala další ukázka pro veřejnost. Ukázalo se, že kanón lze odpalovat za chumelenice a v prudkém větru. Po poděkování pana starosty následovalo bohaté občerstvení vojsk bramborovým salátem a řízky.
Ve čtvrtek ráno za krásného slunečného počasí proběhl přesun hromadami čerstvého sněhu na Ekofarmu. Zapřahání a strojení koní už zvládáme rutinně. Tonda při průzkumné cestě zapadl v závějích. Trén zůstal stát v půlce Heršpického kopce, kde na ledovce uklouzly koně. V té chvíli přišlo ze štábu čtvrté Kolowratovy brigády rozhodnutí o odvolání trénu a zrušení zbytku pochodu. Pěšáci otočili a šli přímo přes Slavkov do Tvarožné. Tím se  90 kilometrů od zámku v Náměšti na Hané zakončila etapa padlých. Po vyproštění zapadnutého vozu a kanónu proběhl návrat na Ekofarmu. Po ledovce šly zvlášť koně, vůz a nakonec kanón svážený Medvědem. Trochu to připomínalo jízdu saních. Po telefonu se domluvil odvoz koní. Rozebraný vůz byl naložen ke kanónům do přepravního vozíku. Následoval přesun do Tvarožné a čekání na kamarády.
Celý pochod byl pro všechny obrovskou zkušeností a předčil naše očekávání. Díky účasti na pochodu jsme v sobotu měli na bojišti lepší pozici.
Do sobotní bitvy se za teplot kolem 13°C pod nulou pustilo dvanáctset účastníků z celé Evropy. Dva naše kanóny se pohybovali na křídlech batalionu přímo před diváky, kterých dorazilo na 9.000. Navzdory kopci se sněhovou peřinou omezující pohyb jsme se drželi statečně. Převaha byla na naší straně, ale scénář historické rekonstrukce bitvy hovořil jasně - zvítězí Francouzi.
Na závěr se patří poděkovat chovatelům koní a všem lidem, díky kterým jsme se mohli zúčastnit tohoto velkolepého podniku.

Za JDG napsal: Lomi

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr