Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Masopustní veselí ve Vápenné

Je příznačné, že první „venkovní“ akcí v roce je pro naši gardu Masopust ve Vápenné. Tentokrát ale valná většina z nás odložila hnědé kabáty a vydala se do víru tance a radovánek v masopustních převlecích.
Masopust ve Vápenné získal za čtyři roky své existence vyhledávanou zábavou, a proto není divu, že se sem stále více sjíždí lidé z širokého okolí. Letošní rok byl – nejen pokud jde o návštěvnost, ale také pokud jde o množství a vynalézavost masek – jednoznačně nejpovedenější.
Kolem třetí hodiny odpolední vyrazil masopustní průvod za bujarého veselí od budovy bývalé školy kolem středu obce. V čele kobylka ověšená pestrobarevnými fábory, za ní kapela, která udávala rytmus, a následně celá řada maškar a masek. A že toho bylo k vidění: princezny, černokněžníci i čarodějnice, zbloudilý flašinetář, medvědář s medvědem, myslivec i babka s kravičkou, vojáci, sultán se svým harémem i udatný rytíř ve zbroji. A samozřejmě spousta diváků a čumilů. Však trvalo hodnou chvíli, než dlouhý klikatící se had dorazil až do cílové rovinky. O to, aby cestou nikdo neumrzl, se starali pan starosta Hannig s panem místostarostou Profousem a dalšími asistenty, kteří vydatně posilovali prokřehlé účastníky kalíškem hřejivého moku. Ani tradiční výborné koláčky nechyběly.
Zabíjačkové hody, ovárek, jitrničky, tlačenka... to všechno k Masopustu neodmyslitelně patří. I ve Vápenné čekala v cíli – v prostorách společenského sálu Omya – tahle voňavá hostina. Zájem byl opravdu veliký a na všechny se málem ani nedostalo!

Za JDG napsala: Petruše

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr