Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Dny Javornicka

Letošní Dny Javornicka měly být trochu slavnostnější než obvykle. Před časem se městský znak vrátil ke své původní starobylé verzi a město tím pádem získalo i nový prapor. Jeho vysvěcení mělo zahájit celý sobotní program. Všichni byli proto jako u vytržení, když po týdnu nekončících dešťů ukázalo počasí svou příznivější tvář.
Na novou podobu svého městského znaku, která se vrací zpět ke starobylé verzi, jíž městu udělil vratislavský biskup Baltazar z Promnic (na červeném poli stříbrná střela mířící vzhůru k šesticípé stříbrné hvězdě), si v Javorníku budou ještě chvíli zvykat. Jak ale vysvětlila žena na slovo vzatá, historička a ředitelka jesenického archivu Bohumila „Bobina“ Tinzová, případ javornického znaku, který prošel za období své existence mnoha peripetiemi, obměnami a proměnami, je v heraldice opravdu ojedinělý.
Takže historie tak trochu zašmodrchaná. Ještě více ji ale zašmodrchali svým odpoledním vystoupením javorničtí dělostřelci za vydatné pomoci dalších druhů ve zbrani: Červeného mušketýrského pluku generála Banéra (šumperské sdružení Magna Moravia), jež si zde stihl získat velké sympatie už minule, posíleni o členy místního Worms-airsoft clubu, Zlatohorské městské gardy, Polních myslivců ze Zlatých hor a francouzské gardy Napoleonovy společnými silami položili historii doslova na lopatky.

Jablkem sváru a jádrem konfliktu, v němž k zemi padly desítky mrtvých, se stal kotlík plný guláše, o nějž postupně svedlo lítý boj na život a na smrt několik notně vyhladovělých vojenských jednotek – jak už sám název bitvy napovídá – „napříč časy“.  Jen v Javorníku se totiž může stát, že si „dají do zubů“ airsofťáci po zuby ozbrojení nejmodernější technikou s mušketýry z doby třicetileté války a všechny nakonec porazí na hlavu maličký tambor z c.k. rakouské armády z doby napoleonských válek. Také naši dělostřelci se bili jako lvi, v přestřelce s mušketýry! Třešinku tomuhle kočkopsímu dortíku nasadily rozezlené markytánky, ženoucí mrtvé, živé, raněné, hlava – nehlava, zpátky domů. Jaképak hraní na vojáčky, když děti doma brečí hlady!

Za JDG napsala: Petruše

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr