Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Setkání vojsk Napoleonských válek(Dělostřelecký bál)

Po pro mnohé nešťastném pátku 13. nadešel dlouho toužebně .....toužebně dlouho .......prostě byla sobota večer a na programu dělostřelecký bál. Předcházely mu dlouhé přípravy, kdy bratr neznal bratra a kyblík na nervy a sáček na zuby byly běžnou denní výbavou každého dělostřelce.
 Úsilí se však vyplatilo. Ať již pro lásku místního obyvatelstva k historii, nebo proto, že pro účastníky v dobových uniformách a kostýmech z přelomu 18. a 19. stol. byl vstup zdarma, sešlo se tolik masek.
 Spatřit zde občana v běžném společenském oděvu bylo zážitkem takřka exotickým. Ani o zahraniční účastníky nebyla nouze. V hojném počtu dorazily jednotky z Nysy i Klodska a pozadu nezůstali ani francouzští gardoví dělostřelci, naštěstí reprezentovaní česky hovořící brněnskou menšinou.
 Bylo se skutečně na co dívat a z čeho vybírat. Ať již to bylo střídání stráží javornické dělostřelecké gardy, slavnostní nástup všech jednotek, nebo zajímavá výzdoba sálu. Na své si přišli milovníci břišního tance, gurmáni jistě ocenili prvotřídní zvěřinový gulášek a pro hravé páry, které nevydržely sedět ani o přestávkách, naši dělostřelci připravili zajímavé soutěže.
Soutěžící si mohli vyzkoušet přesnou mušku v hodu do kotlíku papírovou koulí (co na tom, že měli zavázané  oči), dámy měly možnost zaperlit v dělostřeleckých kuželkách, umělecké sklony se projevily při kreslení obrázku podle nápovědy protějšku (což se lehce zvrhlo), pevná ruka a „ve straně jistá“ manželka se hodily při přeskládávání polínek, logické myšlení přišlo vhod v soutěži o krájení salámu šavlí (byl to názorný příklad toho, že síla není všechno) a největší úspěch patrně slavil slalom s panákem slivovičky na šavli (šavlí bylo v průběhu a po skončení plesu nepochybně mnohem více, ale v zájmu zachování klidu v mnoha domácnostech nebudeme jmenovat).
V průběhu plesu sličné markytány „zručně“ prodávaly lístky do tomboly. Ceny stály skutečně za to. Zvláště pak ceny nejvyšší – chcíplý, pomalu rozmrzající kanec ☺, živý čuník s kýlou a poukaz na zahraniční misi s javornickou dělostřeleckou gardou s možností přímé účasti v bitvě (pozn. překladatele – několikadenní trmácení pěšky, ve vedru a špíně s možností nechat se v cíli zabít).
 Celým bálem provázel a moderoval pan Radek Švábek, který zvláště na soutěžících nenechal nit suchou. K tanci a poslechu hrála skupina Old Rock, jejíž členové by rozproudily krev i sněžnému muži.
Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří nás podpořili a doufáme, že pro velký úspěch budeme moci tuto akci zopakovat i napřesrok.

Za JDG napsala: markytánka Lucka

Fotogalerie | zpět
další fotografie jsou na stránkách Disco Stodola
   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr