Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Ohlédnutí za bitvou u Slavkova

Bitva u Slavkova byla největší z napoleonských bitev, která se odehrála na našem území. Její rekonstrukce a navazujících akcí se každoročně zúčastňuje na tisícovka mužů i žen z klubů vojenské historie z celé Evropy. Letošní rekonstrukci bitvy i přes sychravé počasí přihlíželo asi deset tisíc diváků.
Pro mne má tato akce ještě jeden rozměr. Při 201. výročí bitvy v roce 2006 jsme zde s gardou byli poprvé. Tehdy jsme ještě byli jako oukropci - narychlo upravované kanony z gotického období, čerstvě ušité uniformy rakouských dělostřelců, kolem nás kluby vojenské historie s letitou tradicí oplývající obrovskými zkušenostmi. (Při cestě do bitvy z jejich strany zazněly i nějaké nemístné poznámky.) Pokračovali jsme však dál!
Letos při 203. výročí jsme zde byli s 2 kanony podruhé. A  posun? Obrovský! Mezitím Javornická dělostřelecká garda vyladila svou výzbroj a výstroj, vystřílela stovky patron z kanonů, pušek i pistolí, najezdila tisíce kilometrů po celé Evropě a svou prací i chováním si vytvořila dobré jméno mezi ostatními nadšenci do vojenské historie. Jenom pro dokreslení uvedu, že letos rakouské dělostřelecké baterii na úpatí Santonu velel Martin Dopita. Také jsme měli tu čest vystřelit salvu během nedělní vzpomínkové akce u Mohyly míru.
Na tomto místě bych rád poděkoval gardistům (gardistkám), jejich blízkým a všem příznivcům i sponzorům za podporu naší činnosti. Vám všem přeji hodně zdraví štěstí a pohody v roce 2009.

Za JDG napsal: Lomi

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr