Javornická dělostřelecká garda
.
Úvod
Historie
Kalendář
Zbrojnice
Reporty
Kniha návštěv
Mecenáši
Kontakty




Dny Javornicka 2008

Na letošní Dny Javornicka jsme se připravovali skoro celou zimu, a přesto se vše dodělávalo na poslední chvíli. My to snad ani jinak neumíme.
V pátek po 18. hodině nám začal pravý organizační zmatek: občerstvení, zapřáhnutí koně za kanon, stavění stanů v parku, atd. S přibývajícími hodinami se začalo zatahovat a nakonec přišel i drobný déšť, a tak se narychlo domlouval a stavěl velký vojenský stan. V sobotu ráno naštěstí počasí přálo a slunečná obloha vydržela po celý den.
Sraz byl před gardistickou garáží už v 8 hodin a hned se začalo navážet táborové vybavení na naše oblíbené místo. V 9 hodin přijížděly první posily ze Zlatých Hor. Tímto jim velmi děkujeme. Celkem nás bylo kolem 30 vojáků. Dokonce zde byly i nové posily naší jednotky. Po seřazení jednotek jsme vyrazili na slavnostní pochod městem. Po celou dobu se připravoval zápřah koně za náš nový kanon. Nakonec vše klaplo a Marek a Tonda přivedli kobylku Zuzanu zapřaženou za kanon na slavnostní premiéru. Podle cvakání fotoaparátu a potlesku diváků se práce povedla.
Po pochodu městem jsme si všichni rádi odpočinuli pod stínem líp v našem ležení. Zde bezchybně zapracoval náš občerstvovací tým. Ve 14 hodin začala První Javornická bitva pod vedením JDG. střílelo se jak u Verdenu. Markytánky odnášely z bojiště raněné a mrtvé. Kteří pak zázračně se oživovali a zapojovali do bitvy. Nakonec nastalo závěrečné vyjednávání a Prezentace jednotek.
Tímto aktem nám skončilo organizační běsnění a my si užívali hezkého počasí a dobré nálady v táboře. Na večer se vše urychleně sbalilo a naložilo na připravené vozíky a auta odvezlo do garáže. Závěrečný ohňostroj nám oznámil, že Dny Javornicka 2008 máme za sebou.

<17. května>

napsal: Martin D.

   
Poslední aktualizace (novinky)  Poštovní kurýr